Британската министър-председателка Тереза Мей ще поиска от депутатите в парламента да й

...
Британската министър-председателка Тереза Мей ще поиска от депутатите в парламента да й
Коментари Харесай

Мей ще поиска от парламента допълнително време за преговори с Брюксел

Британската министър-председателка Тереза Мей ще изиска от депутатите в Народното събрание да й дадат още няколко седмици, с цел да опита да контракти смяна на съглашението с Европейски Съюз за Брекзит и ще реалокира гласуването по този въпрос на 27 февруари, оповестиха английски вестници.

Според информация на " Дейли телеграф " Мей ще съобщи в Камарата на общините, че изключва опцията Англия да остане част от европейския митнически съюз след " развода " с Европейски Съюз. Именно това желае опозиционната Лейбъристка партия, с цел да поддържа държавното управление. Според изданието с това заричане Мей ще опита да успокои евроскептиците и по този метод да получи в допълнение време за договаряния с Брюксел.

Повторното гласоподаване по договорката с Европейски Съюз за Брекзит бе планувано за 14 февруари, само че в. " Гардиън " написа, че Мей се надява да отсрочи гласуването за 27 февруари. Изданието показва, че английската министър-председателка може да обещае на депутатите, че ще получат нова опция да внесат поправки в закона за Брекзит, част от който се явява съглашението с Европейски Съюз.

Според " Файненшъл таймс " редица членове на английското правителство подозират Мей, че преднамерено бави датата на гласоподаване в Народното събрание. Според тях проектът на премиерката е гласуването да се състои колкото се може по-близо до датата за Брекзит 29 март и по този метод депутатите да останат единствено с две благоприятни условия - да поддържат съглашението в оферти му тип или да се готвят за корав Брекзит, т.е. без договорка.

Всички издания обръщат внимание на обстоятелството, че позицията на Европейския съюз остава непроменена. Вестниците цитират изказването на основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние, който през вчерашния ден още веднъж съобщи, че Европейски Съюз няма желание още веднъж да разисква изискванията по съглашението, реализирано предходната година.

Същевременно в. " Сън " написа, че съгласно членове на кабинета Тереза Мей се готви да подаде оставка през лятото, с цел да може да въздейства на избора на неин правоприемник. Министрите са създали такова умозаключение от " подмятания, които Тереза Май персонално е отправила ".

Този ход се преглежда и като проект за прекъсване на нейния някогашен противник Борис Джонсън, който иска напълно друго комерсиално съглашение с ЕС за по-малко връзки с Брюксел.

Лиъм Фокс, министър на интернационалната търговия, е убеден, че Мей ще се отдръпна това лято. Според него всички думи на Мей показват това.

Министърът на бизнес връзките Грег Кларк също означи, че чака от министър-председателя непринудено да напусне поста си тази година.

По-рано Мей съобщи, че на идните избори през 2022 година тя няма да оглави партията и ще се отдръпна от поста на закостенял водач.

Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, само че съществуващият план на съглашението за „ бракоразвод “ не е утвърден и не е събрал задоволително поддръжка от английските парламентаристи. От своя страна Европейски Съюз отхвърля да преразгледа плана на този контракт. В този случай е допустимо да се отсрочи датата за Брекзит.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР